Caressa » Specials » Deeltijd studeren

Studeren naast je baan!

Studeren naast je baan! Wat komt er allemaal bij kijken als je wilt gaan studeren naast je baan? Hoeveel tijd kost zo'n studie? Wat vindt jouw werkgever hiervan? Heeft de studie toegevoegde waarde voor jouw werkgever en wil het bedrijf jouw studie faciliteren? Kun je het bedrijf als stageplek gebruiken? Krijg je van je werkgever studieverlof? Dit zijn allemaal vragen die van belang zijn als je een studie wilt gaan volgen naast je baan. In deze special probeer ik wat duidelijkheid te bieden over deze vragen.

Hoeveel tijd kost een studie?

Het is van veel dingen afhankelijk hoeveel tijd een studie kost. Je kunt voor verschillende studies kiezen. Je kunt kiezen voor een MBO studie, een HBO studie of een masteropleiding (WO studie). Afhankelijk van de studierichting duurt een MBO opleiding tussen de vijf en twaalf maanden. Bij opleidingsinstituten die speciaal gericht zijn op werkende mensen kun je de lessen volgen in de avonduren of op zaterdag. Je kunt de opleiding vaak ook digitaal volgen. De studiebelasting voor een MBO studie is ongeveer zes tot acht uur per week, bestaande uit drie uur les en drie tot vijf uur thuisstudie.

Bij een HBO studie kun je voor verschillende opleidingsvormen kiezen. Kies je voor een volledige Bacheloropleiding dan staat hier drie tot vier jaar voor. Je kunt kiezen voor een dag– of avondopleiding. Je gaat dan meestal 1 dag in de twee weken of 1 avond in de week naar school. Je kunt ook kiezen voor een eenjarige of tweejarige HBO opleiding. Wil je een post–Bachelor opleiding doen als aanvulling of specialisatie op een HBO opleiding, dan staat hier vier maanden tot een jaar voor, afhankelijk van de studierichting. Tenslotte kun je ook kiezen voor het volgen van losse HBO modules. Gemiddeld duurt het volgen van een losse module zo'n vier weken. De opleiding kan ook via E–learning gevolgd worden. De gemiddelde studiebelasting voor een HBO studie is acht tot tien uur per week, bestaande uit drie uur les en vijf tot zeven uur thuisstudie.

Ben je al in het bezit van een HBO Bachelor diploma, dan kun je ervoor kiezen je Master te gaan doen. Een volledige Masteropleiding duurt ongeveer twee jaar. Meestal kun je bij een Masteropleiding kiezen voor een keer per twee weken een dag les of iedere week een avond les. Bij sommige opleidingsinstituten is het mogelijk de opleiding digitaal te volgen. Het is ook mogelijk een verkorte Masteropleiding te volgen. Deze duurt tussen de zes maanden en een jaar, afhankelijk van de studierichting. De verkorte Masteropleiding bestaat meestal uit drie of vier masterclasses (dit zijn een soort modules). Ten slotte is het mogelijk om losse masterclasses te volgen. Een masterclas duurt ongeveer tien weken en levert studiepunten op voor een volledige Masteropleiding.

Studie en de werkgever

Als de studie die je wilt gaan volgen toegevoegde waarde heeft voor jouw functie of loopbaan is het de moeite waard dit met je werkgever te bespreken. Wellicht wil de werkgever jouw studie faciliteren. Studeren wordt gestimuleerd door de overheid door werkgevers fiscaal voordeel te bieden bij studiekosten voor werknemers. Het kan voor de werkgever gunstig zijn om eigen personeel de mogelijkheid te bieden zich verder te ontwikkelen door middel van studie. Medewerkers die een studie volgen gebruiken hun werkplek als stageplek. Zij gaan zich, voor de te maken opdrachten, verdiepen in de organisatie. Zij ontwikkelen een helicopterview en krijgen meer inzicht in de bedrijfsvoering. Vaak komt dit de motivatie van deze medewerkers ten goede.

Wat wordt er tijdens de studie van je verwacht?

De aangeboden studies zijn meestal opgedeeld in modules. Voor elke module volgt aan het eind een schriftelijk– of mondeling examen of het maken van een moduleopdracht. Bij een moduleopdracht wordt er van jou verwacht dat je de geleerde theorie van de module in de praktijk brengt. Je kunt verbanden leggen tussen de verschillende onderwerpen en laat met een praktijksituatie zien dat je de theorie begrijpt en onder de knie hebt.

Afhankelijk van de opleiding (MBO, HBO of Master) worden er verschillende opdrachten van de studenten verwacht om de studie te volbrengen. Bij een MBO opleiding zijn dit vaak praktijkgerichte opdrachten, schriftelijke of mondelinge examens. Ook moet er gedurende de studie voor sommige MBO opleidingen een portfolio worden bij gehouden.

Bij een HBO opleiding bestaat de opleiding uit verschillende modules die moeten worden afgerond met schriftelijke- of mondelinge examens of met een moduleopdracht. Bij een Bacheloropleiding moet elk jaar worden afgerond met een portfolio, waarin praktijk- en compententieopdrachten zijn opgenomen. Aan het eind van het laatste jaar wordt de studie afgerond met een eindscriptie.

Bij een Masteropleiding is het afhankelijk van de gekozen studierichting hoe de opleiding moet worden afgesloten. Bestaat de opleiding uit verschillende masterclasses, dan worden deze vaak afgesloten met een eindopdracht of case. Aan het eind van de studie volgt dan een eindscriptie (geldt niet voor alle masterstudies).

Timemanagement tijdens je studie

Aangezien het veel tijd en discipline vergt om een baan en een studie te combineren is het belangrijk dat je leert je tijd goed in te delen. Maak hier goede afspraken over met je werkgever, als de studie door hen wordt gefaciliteerd. Wellicht heb je recht op studieverlof. Om zelf goed met je tijd om te leren gaan kun je gebruik maken van mindmapping. Dit is een techniek waarmee je de te leren stof makkelijker en beter in je op kunt nemen.
Hoe maak je een goede moduleopdracht?

Hoe maak je een goede moduleopdracht?

Veel opleidingsinstituten toetsen de vaardigheden en competenties van hun studenten door middel van moduleopdrachten. De bedoeling van een moduleopdracht is, om de theorie toe te passen in de praktijk…
Eindscriptie maken

Eindscriptie maken

Na een aantal jaren zwoegen, komt het einde van je HBO opleiding in zicht. Het is tijd om aan je eindscriptie te gaan beginnen. Om competent te kunnen afstuderen is het tienstappenplan (TSP) ontwikkel…
Werk en studie combineren, hoe doe je dat?

Werk en studie combineren, hoe doe je dat?

Wil jij carriere maken, maar heb je niet de juiste papieren? Overweeg jij naast je (fulltime) baan een studie te gaan volgen? Vraag je werkgever hoe zij hier tegenover staan. Kies je een studie die vo…
Mindmapping als hulp bij je studie

Mindmapping als hulp bij je studie

Volg je een studie, dan gaat hier veel tijd in zitten. Om je tijd goed te kunnen indelen, kun je gebruik maken van mindmapping. Een mindmap is een diagram met als kern een centraal thema. Onderwerpen,…
Gepubliceerd door Caressa op 01-10-2012, laatst gewijzigd op 17-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.ncoi.nl